Hoe u een defecte riolering kunt herkennen en uw te ondernemen acties

Een goed werkend riool is van groot belang in uw woning. Maar soms kunnen er problemen ontstaan waardoor het beschadigd raakt. Hoe herkent u dit? En wat moet u hier aan doen?In dit artikel worden diverse indicatoren van een beschadigd riool belicht, met mogelijke oplossingen om snel in te grijpen indien nodig.

Tekenen van een kapotte riolering herkennen

Er zijn enkele problemen die kunnen wijzen op een beschadigd riool. Er treden lichte problemen op zoals stankoverlast en borrelende afvoerputjes, maar ook vervelende problemen zoals verstoppingen. Als deze problemen jaarlijks voorkomen, hoeft u niet meteen te denken aan een kapot riool. Als de problemen aanhouden, is het verstandig om het riool te laten inspecteren.

Een extra probleem met verstoppingen is een totaalverstopping die te herkennen is aan overstromingen bij de afvoerputjes in uw huis. Dit geeft ook aan dat er mogelijk sprake is van een kapotte riolering. Gemiddeld is zo’n 20% van alle gevallen van verstopping te wijten aan een beschadigd riool. Indien u een kelder heeft, kunnen bij een kapotte riolering water of schimmel optreden in de kelder zelf of in de kruipruimte. In deze gevallen is een inspectie of reparatie noodzakelijk.

Hoe ontstaat schade aan een riool?

Een riool kan door diverse redenen kapot gaan. Zowel interne als externe invloeden kunnen hierbij een rol spelen. De slijtage door ouderdom of een fout in de ophanging van het riool kan leiden tot problemen. Ook schade door slecht weer is een risicofactor. Als de druk op het riool toeneemt, kan dit leiden tot scheuren in het systeem.

Het riool kan losscheuren van de gevel of intern barsten door de druk op het systeem. Ook wortelgroei en roest kunnen een kapotte riolering veroorzaken. Het is slim om in deze situaties een rioolinspectie te plannen voordat de herstelwerkzaamheden aanvangen.

Waarom kiezen voor een inspectie van uw riool?

Rioolspecialisten hebben de beschikking over professionele opsporingsapparatuur om een kapot riool te kunnen herkennen. Door een nauwkeurige rioolinspectie uit te laten voeren, kunt u zien waar het probleem zich bevindt en welke stappen er moeten worden ondernomen. Er zijn twee mogelijkheden voor een inspectie, door middel van een rioolcamera of met rookdetectie.

Een aparte camera, de riooldetectiecamera, wordt gebruikt om het rioolsysteem te bekijken en eventuele problemen vast te stellen. Het rookdetectie-apparaat blaast rook het riool in om te controleren of deze op bepaalde locaties in de leiding verdwijnt. De plek waar de rook verdwijnt is waar het lek zich bevindt.

U kunt uw riool laten scannen of repareren

Heeft u het vermoeden dat uw riool beschadigd is? Of heeft u vaak overlast door problemen in uw riool?Wij assisteren u bij uw problemen! Bel Folstra B.V. op 010 600 1118 en maak een afspraak. Daarmee helpen we u graag verder met inspectie of reparatie.

Snel een medewerker spreken?

Bel 010 600 1118

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Een verstopping in uw gootsteen
> Hoe kunt u rioolvliegjes bestrijden
> Ongename stank in uw riool